A rendszeres reggelizés mint szokáskialakítás és értékközvetítés a középiskolás korosztályban [Regular breakfast as a knowledge and habit forming among students in secondary education]
Összefoglaló
Summary: Introduction: Around the Millennium the ratio of Hungarian students who did not have breakfast was 23%, while 62% of the students in secondary education had breakfast. In 2016, the result of the Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) study showed that the ratio of the boys in the 9th grade who are not having breakfast during weekdays was 32%, and 37% in the 11th grade, while it was 39% and 41% respectively among the girls. The author aimed to measure the success of the efforts put in to make regular breakfast consuming as a habit, and in order to do this, following the diet habits as well as judging the effectiveness of the launched intervention. Methods: Healthy, self-volunteered students, without known food allergy, from the 9th and 10th grade (14.5- 6.5ys, n=364; 181 boys /50%/ and 183 girls /50%/), participated in the 10 lectures’ tuition programme (1 or 2 academic years). The follow-up was carried out in the next two academic years. The data collection was based on diet questionnaires, diet diaries, and the evaluation was based on the analysation and comparison of the data set. Results: Students from the secondary educational age group was almost entirely (99%) aware of the importance of breakfast by the end of the study course (85% at the beginning). On the other hand turning the knowledge into habit was lagging behind, the ratio of the students having regular breakfast increased from 48% to 59% by the end of the research (with a temporary increase by the end of the tuition to 72%). 21% of those students who did not have regular breakfast earlier, became regular breakfast consumers. Conclusions: At the beginning and by the end of the research there was no significant correlation between knowledge and habit (χ2=0.6100, χ2=2.7712; p>0.05) concerning regular breakfast. Summary: During the healthy diet education of students it is inevitable to define the information content that is necessary and sufficient for healthy diet. Regular breakfast is definitely such knowledge. Forming habits and changing habits are not the same educational tasks. Changing frozen habits is more difficult and requires a longer period of time to achieve.
Kulcsszavak
Teljes szöveg:
Teljes szövegFelhasznált szakirodalom
Megson M, Wing R, Leahey TM. Effects of breakfast eating and eating frequency on body mass index and weight loss
outcomes in adults enrolled in an obesity treatment program. J Behav Med 2017;Jan 21. doi: 10.1007/s10865-017-
-0.
Locke J. Gondolatok a nevelésről. Katholikus Középiskolai Tanáregyesület, Budapest, 1914. Másodközlés. In Platóntól
Steinerig. Egyetemes neveléstörténeti szöveggyűjtemény, Balázs S. (eds.) Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Eger,
pp 152–187.
Fináczy E. Az újkori nevelés története (1600–1800). Vezérfonal egyetemi előadásokhoz. Királyi Magyar Egyetemi
Nyomda, Budapest, 1927.
Aszmann A. Magyar diákok egészségi állapota és az iskola. In Nevelési kézikönyv nem csak osztályfőnököknek, Szekszárdi
J. (eds.) OKI – Dinasztia, Budapest, 2001. pp 49–71.
Antal M, Nagy K, Biró L et. Hazai reprezentatív felmérés a középiskolás fiatalok táplálkozási és életmódbeli szokásairól.
Orv Hetilap 2003;144(33):1631–6.
Greiner E. Táplálkozási szokások – a reprezentatív táplálkozás-egészségügyi szűrővizsgálat eredményeinek értékelése.
Pediáter 2001;10(3): 176–7.
Németh Á. Serdülőkorúak táplálkozási szokásai, testképe és szubjektív jólléte. Új Diéta 2007;14(3–4):2–4.
Németh Á. Táplálkozási szokások és fogápolás. In Serdülőkorú fiatalok egészsége és életmódja, Németh Á. (eds.)
OGYEI, Budapest, 2007. pp. 60–66.
Németh Á. Táplálkozási szokások és fogápolás. In Egészség és egészségmagatartás iskoláskorban. Az Iskoláskorú gyermekek
egészségmagatartása elnevezésű, az Egészségügyi Világszervezettel együttműködésben megvalósuló nemzetközi
kutatás 2014. évi felméréséről készült nemzeti jelentés, Németh Á, Költő A. (eds.). NEFI, Budapest, 2016.
Antal M.: Táplálkozás-egészségügyi szűrővizsgálatok az irodalom tükrében – a reprezentatív szűrővizsgálat előkészí-
tése, szervezése. Pediáter 2001;10(3):175–6.
Lelovics Zs. Táplálkozási és tápláltsági állapotot vizsgáló módszerek. KE – PE – SZGI, Kaposvár – Veszprém – Szeged,
Csíkos Cs. Pedagógiai kísérletek kutatásmódszertana. Gondolat, Budapest, 2012. 13 Mason L, Scrivani L. Enhancing Students’ Mathematical Beliefs: an intervention study. Learning and Instruction
;14(2):153–76.
DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v58i1.140
Refbacks
- There are currently no refbacks.
ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)