Hogyan befolyásolja a kultúra az egészséget? II. rész: Táplálkozás, kultúra és egészség [How does culture affect health and well-being? Part II: Nutrition, culture and health]

Nagy Barbara

Összefoglaló


Az étel köteléket teremt az emberek között. Egy kapcsolat kezdetét gyakran egy közös étkezésre történő meghívás jelenti. Az étkezések, az ételek a mindennapi élet szerves részeként funkcionálnak, és rituálisan jelölik az utat a formális vagy informális életszakaszok mentén. Ez a nézőpont rámutat, hogyan teremtenek az ételek közös világnézetet azok között, akik ugyanazon a kultúrán osztoznak. Elmondható tehát, hogy a közös étkezés minden társadalom alapja, tulajdonképpen kultúra sem létezik étel nélkül. Napjainkban az egyre nagyobb figyelmet kapó személyre szabott táplálkozás azonban úgy tekint az élelmiszerekre és ételekre, mint az egészségmegőrzés eszközeire. Az élelmiszerek és az egészség között egyfajta instrumentális kapcsolatot feltételez, ahol az ételek csupán másodlagos szerepet kapnak. Ezek azonban ennél lényegesen nagyobb szerepet játszanak az ember életében, kapcsolódnak a társadalmi életéhez, a kulturális értékeihez, az identitásához.
Ez a három részből álló, „Hogyan befolyásolja a kultúra az egészséget és a jóllétet?” című cikksorozat második része. Az I. rész: „Az egészség kulturális beágyazottsága” és a III. rész: „Környezet, kultúra és egészség” ugyanebben a lapszámban olvasható.

Kulcsszavak


kultúra; egészség; táplálkozás

Teljes szöveg:

Teljes szöveg

Felhasznált szakirodalom


Nordström, K., Coff, C., Jönsson, H., Nordenfelt, L., & Görman, U. (2013). Food and health: individual, cultural, or scientific matters?. Genes & nutrition, 8(4), 357-363.

Mediterranean diet [website]. Paris: UNESCO; 2014 (http://www.unesco.org/culture/ich/en/RL/mediterranean-diet-00884, Elérve: 2017. 06. 13)

Cultural Contexts of Health and Well-being. Policy brief, No. 1, Culture matters: using a cultural contexts of health approach to enhance policy-making. World Health Organization, Regional Office for Europe, 2017

Coleman L, editor. Food: ethnographic encounters. London: Bloomsbury Academic; 2011.

Goody J. Cooking, cuisine and class. A study in comparative sociology. Cambridge: University of Cambridge Press; 1982.

Kraemer FB, Gracia Arnaiz M. Feed or nourish in a “popular restaurant” in Spain: reflections on commensality. Demetra 2015;10(3):455–66. doi:10.12957/demetra.2015.16173.

Mintz S. Food and its relationship to concepts of power. In: McMichael P (editor). Food and agrarian orders in the worldeconomy.London: Praeger; 1995 (3–13).

Fischler C. L’homnivore. Paris: Odile Jacob; 1990

Ritter M, Frisbe D. Sociology of the meal. In: Simmel on culture: selected writings. London: Sage Publications; 2000:130–6.

DeVault ML. Feeding the family. The social organization of caring as gendered work. Chicago: University of Chicago Press; 1991.

Murcott A. “It’s a pleasure to cook for him”: food, mealtimes and gender in some South Wales households. In: Garmanikow E, Morgan D, Purvis J, Taylorson D, editors. The public and the private. London: Heinemann Educational Books; 1983 (78–90).

Fischler C. Commensality, society and culture. Social Science Information 2011;50(3–4):528–48. doi:10.1177/0539018411413963.

Scrinis G. On the ideology of nutritionism. Gastronomica 2008;8(1):39–48. doi:10.1525/gfc.2008.8.1.39.

Scrinis G. Nutritionism: the science and politics of dietary advice. New York: Columbia University Press; 2013.

Scrinis G. Reformulation, fortification and functionalization: Big Food corporations’ nutritional engineering and marketing strategies. The Journal of Peasant Studies 2015;43(1):17–37. doi:10.

/03066150.2015.1101455.

Yates-Doerr E. The opacity of reduction, nutritional blackboxing and the meanings of nourishment. Food, Culture and Society 2012:15(2)293–313. doi:10.2752/175174412x13233545145381.

Sanabria E. Circulating ignorance: complexity and agnogenesis in the obesity “epidemic”. Cultural Anthropology 2016;31(1)131–58. doi:10.14506/ca31.1.07.

Bouman LI, te Molder H, Koelen MM, van Woerkum CMJ. I eat healthfully but I am not a freak. Consumers’ everyday life perspective on healthy eating. Appetite 2009;53(3):390–8. doi:10.1016/j.appet.2009.08.005.

Crawford RA. A cultural account of “health”: control, release, and the social body. In: McKinlay JB, editor. Issues in the political economy of health care. New York: Tavistock Publications; 1984.

Sanabria E, Yates-Doerr E. Alimentary uncertainties: from contested evidence to policy. Biosocieties 2015;10(2):117–24. doi:10.1057/biosoc.2015.17.

Fischer E, Benson P. Broccoli and Desire. Palo Alto: Stanford University Press; 2006. 30.

Margetts B, Martinez J, Saba A, Holm L, Kearney M, Moles A. Definitions of “healthy” eating: a pan-EU survey of consumer attitudes to food, nutrition and health. Eur J Clin Nutr.1997;51:23–9.

Holm L. Mad og sundhed i hverdagen [Food and health in everyday life]. In: Holm L, Kristensen ST, editors. Mad, mennesker og måltider – samfundsvidenskabelige perspektiver [Food, people and meals – perspectives from social sciences]. Copenhagen: Munksgaard; 2012:301–16

Holm L. Cultural and social acceptability of a healthy diet. Eur J Clinl Nutr. 1993;47(8)592–9.

Micheelsen A, Havn L, Poulsen SK, Larsen TM, Holm L. The acceptability of the New Nordic Diet by participants in a controlled six-month dietary intervention. Food Quality and Preference 2014;36:20–6. doi:10.1016/j.foodqual.2014.02.003.

Nielsen A, Korzen S, Holm L. Inverting the food pyramid? Social and cultural acceptability of Walter Willett’s dietary recommendations among people with weight concerns. Appetite 2008;51(1):178–86. doi:10.1016/j.appet.2008.02.011.

Dietary guidelines for the Brazilian population. Brazília: Ministry of Health of Brazil; 2015 (http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/dietary_guidelines_brazilian_population.pdf, Elérve: 2017 június 13)

Stuckler D, Nestle M. Big Food, food systems, and global health. PLOS Med. 2012;9(6)e1001242. doi:10.1371/journal.pmed.1001242.

Patel RC. Food sovereignty: power, gender, and the right to food. PLOS Med. 2012;9(6)e1001223. doi:10.1371/journal.pmed.1001223.

Monteiro CA, Cannon G. The impact of transnational “Big Food” companies on the south: a view from Brazil. PLOS Med. 2012;9(7):e1001252. doi:10.1371/journal.pmed.1001252.

Pratt J. The rationality of rural life: economic and cultural change in Tuscany. Chur: Harwood Academic Publishers; 1994.

Yates-Doerr E. The weight of obesity: hunger and global health in postwar Guatemala. Berkeley: University of California Press; 2015.




DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v58i2.159

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)