Cikkismertetés: Vajon a tejtermékek fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és az ebből adódó halálozást? [Article review: Does consumption of dairy products reduce the risk of cardiovascular disease and mortality?]

Erdei Gergő

Összefoglaló


A „The Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE)” vizsgálat egy nagy epidemiológiai kohorsz tanulmány, 35-70 éves személyek részvételével. A vizsgálat 5 kontinens 21 országban valósult meg. A vizsgálatban 136 384 fő élelmiszerfogyasztási gyakoriság kérdőívének eredményét értékelték. A közlemény elsődleges célja, hogy értékelje a tejtermék fogyasztása – ide értve a tejet, joghurtot, sajtot – valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések és a mortalitás közötti összefüggést.
Az eredmények alapján a tejtermékek jelentős bevitele (>2 adag/ nap vs. 0 adag/nap) alacsonyabb kockázatot jelent többek között a teljes mortalitás (0,83, 0,72–0,96; ptrend=0,0052), a főbb szív- és érrendszeri betegségek (0·78, 0·67–0·90; ptrend=0·0001), és a stroke (0·66, 0·53–0·82; ptrend=0·0003) esetében. Ugyanakkor nem figyelhető meg szignifikáns összefüggés a miokardiális infarktus esetében (HR 0,89, 95% CI 0,71–1,11; ptrend=0,163). Az eredmények között említik, hogy a vajbevitel alacsony volt és nem mutat szignifikáns összefüggést a klinikai kimenetelekkel (HR 1·09, 95% CI 0·90–1·33; ptrend=0·4113).
Jelen vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a tejtermékek jelentős bevitele alacsony kockázatot jelent a mortalitással, szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban, különös tekintettel a stroke-ra.
TANULSÁGOK A HAZAI SZAKEMBEREK SZÁMÁRA
Jelen vizsgálat, összhangban hazai és nemzetközi táplálkozástudományi ajánlásokkal, javasolja a tej és a tejtermékek fogyasztásának növelését. A tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy különösen az alacsony és közepes jövedelemmel rendelkezők csoportjában szükséges a tej és tejtermék fogyasztásának növelése, ahol a beviteli mennyiségek jóval a javasolt fogyasztási mennyiségek alatt vannak.

Kulcsszavak


tejtermékek; szív- és érrendszeri betegségek; mortalitás; követéses vizsgálat; agyvérzés [dairy products; cardiovascular diseases; mortality; prospective cohort study; stroke]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg


DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i2.399

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)