Cikkismertetés: A házi készítésű ételeket nagy és kis mennyiségben fogyasztó egyének táplálkozási jellemzőinek összehasonlítása egy egységes, minőségi étrendet követő csoport körében: a nagy-britanniai Nemzeti Táplálkozás és Tápláltsági Állapot vizsgálat keresztmetszeti elemzése (2008-2016) [Article review: Comparison of individuals with low versus high consumption of home-prepared food in a group with universally high dietary quality: a cross-sectional analysis of the UK National Diet & Nutrition Survey (2008–2016)]

Skerlecz Petra

Összefoglaló


Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos a különböző krónikus betegségek, valamint a túlsúly és elhízás megelőzése szempontjából. Korábbi kutatások szerint a különböző, táplálkozással kapcsolatos betegségek megjelenésének növekvő tendenciája egyenes arányban áll a nem házi készítésű ételek fogyasztási gyakoriságának növekedésével. Az említett ételek preferálása, valamint az ételkészítéssel töltött idő hiánya pedig összefüggésbe hozható a káros táplálkozási szokások megjelenésével és a későbbi egészségügyi problémák kialakulásával.

Kulcsszavak


otthon készített étel; főzés; jártasság a főzésben; DASH; a táplálkozás minősége [home-prepared food; cooking; cooking skills; DASH; diet quality]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg

Felhasznált szakirodalom


Chloe Clifford Astbury, Tarra L. Penney, Jean Adams. Comparison of individuals with low versus high consumption of home-prepared food in a group with universally high dietary quality: a cross-sectional analysis of the UK National Diet & Nutrition Survey (2008–2016). International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2019;16:9 DOI: 10.1186/s12966-019-0768-7




DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i1.411

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)