Cikkismertetés: A szénhidrátok minősége és az emberi egészség: a témában megjelent áttekintő tanulmányok és metaanalízisek [Article review: Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses]
Összefoglaló
A tanulmány az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával valósult meg a szénhidrátokra vonatkozó jelenlegi táplálkozási ajánlások felülvizsgálata céljából. A témában megjelent eddigi felmérések általában vagy csak az egyszerű cukrok egészségre gyakorolt hatását vizsgálták (például, a fogszuvasodás, a túlsúly és az elhízás vonatkozásában), vagy csak limitált klinikai eredményeket adtak. A táplálkozási ajánlások ennek megfelelően alapvetően az étkezési cukrok bevitelének csökkentését célozzák meg, és kisebb hangsúlyt fordítanak az egyéb szénhidrát komponensek, mint például a keményítők vagy az élelmi rostok szerepére.
Kulcsszavak
krónikus nem fertőző megbetegedések; szénhidrátok; élelmi rostok; teljes kiőrlésű gabonafélék; táplálkozási ajánlások [non-communicable diseases; carbohydrates; dietary fibre; whole grains; dietary guidelines]
Teljes szöveg:
Teljes szövegDOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i1.415
Refbacks
- There are currently no refbacks.
ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)