Cikkismertetés: A megvásárolt élelmiszerek tápanyagminősége a háztartások jövedelmének függvényében: SHoPPER vizsgálat [Article review: Nutrition quality of food purchases varies by household income: the SHoPPER study]

Erdei Gergő

Összefoglaló


A közleményben ismertetett SHoPPER (Study of Household Purchasing Patterns, Eating, and Recreation) keresztmetszeti tanulmány célja az volt, hogy vizsgálja az élelmiszerek minőségbeli különbségét különböző jövedelmi kategóriákban élő háztartásokban. A kutatók azt feltételezték, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező lakosok kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és több cukorral édesített üdítőitalt vásárolnak, mint a tehetősebb lakosok.
A vizsgálatban 202 városi háztartás élelmiszervásárlásról
szóló blokkjait gyűjtötték 14 napon keresztül. A vásárlási adatokat NDS-R szoftverrel elemezték, és az Egészséges Táplálkozás Indexe (Healthy Eating Index 2010, HEI) alapján értékelték. A HEI összpontszámát és az egyes alkategóriákat, valamint a különböző élelmiszerkategóriákra (pl. gyümölcsök, zöldségek, cukorral édesített italok) költött dollárokat az élelmiszerekre költött összkiadáshoz viszonyítva a háztartások jövedelme alapján értékelték.
Az alacsonyabb jövedelmű háztartásokhoz képest – figyelembe véve az iskolázottságot, a családi állapotot, a rasszt – a magasabb jövedelmű háztartásoknak szignifikánsan magasabbak voltak a HEI összpontszámai (átlag [sd] = 68,2 [13,3] vs. 51,6 [13,9], korrigált p = 0,05), magasabb volt az összes zöldségvásárlási pontszáma (átlag [sd] = 3,6 [1,4] vs. 2,3 [1,6], p <0,01) és magasabb volt a tejtermékvásárlási pontszáma (átlag [sd] = 5,6 [3,0] vs. 5.0 [3,3], p = 0,05), valamint a fagyasztott desszertek vásárlásának alacsonyabb aránya (1% [0,02] vs. 3% [0,07], p = 0,02) volt megfigyelhető.
A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az alacsonyabb
jövedelemmel rendelkező háztartások kevesebb „egészséges élelmiszer” címkével ellátott terméket vásároltak a magasabb jövedelemmel rendelkező lakosokhoz képest. Az eredmények arra
hívják fel a figyelmet, hogy a jövedelem az élelmiszervásárlási
szokásokon keresztül befolyásolhatja az étrend minőségét.

TANULSÁGOK A HAZAI SZAKEMBEREK SZÁMÁRA
Az alacsony jövedelemmel rendelkezők esetében bizonyos élelmiszerek (pl. zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek) vásárlásának anyagi eszközökkel való ösztönzése - például árkedvezményekkel, kuponokkal - növelheti a lakosság körében ezen élelmiszerek fogyasztásának gyakoriságát.

Kulcsszavak


alacsony jövedelem; szegényes étrend; jövedelem; étrend minősége; élelmiszer; [lower household; poor diet; income; diet quality; food]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg


DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i2.444

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)