Cikkismertetés: A Föld egészséges és fenntartható táplálkozási rendszere [Artice review: The healthy and sustainable food systems of the Earth]
Összefoglaló
Óriási kihívást jelent az emberiségnek, hogy a növekvő globális népesség számára fenntartható forrásokból biztosítson egészséges élelmiszereket. A mind az egyén, mind a bolygó egészségét biztosító táplálkozásra való áttérés 2050-ig alapvető dietetikai változást igényel. A gyümölcs, zöldség, olajos magvak és hüvelyesek globális fogyasztása meg kell, hogy duplázódjon, míg a vörös húsok és a cukor fogyasztását felére kell csökkenteni. A növényi alapanyagú és kevés állati összetevőt tartalmazó étrend nemcsak eleget tesz a korszerű táplálkozás kívánalmainak, hanem azon törekvésnek is, hogy kedvező hatással bírjon a környezetre.
Jelenleg, az ún. antropocén korban a fenntartható forrásból származó egészséges étrend biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást mind a növekvő népesség, mind pedig a bolygó számára. Beavatkozás nélkül azt kockáztatjuk, hogy nem érjük el sem az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) Fenntartható Fejlesztési Céljait (Sustainable Development Goals, SDGs), sem pedig a Párizsi Egyezmény célkitűzéseit – így félő, hogy a ma gyermekei olyan bolygót örökölnek, mely súlyosan sérült, és amelyen a népesség nagy része egyre inkább a rossz táplálkozástól és megelőzhető betegségektől szenved. A táplálkozás az egyedüli legerősebb eszköz az emberi egészség és a környezeti fenntarthatóság optimalizálására a Földön.
Jelenleg, az ún. antropocén korban a fenntartható forrásból származó egészséges étrend biztosítása jelenti a legnagyobb kihívást mind a növekvő népesség, mind pedig a bolygó számára. Beavatkozás nélkül azt kockáztatjuk, hogy nem érjük el sem az Egyesült Nemzetek Szövetségének (ENSZ) Fenntartható Fejlesztési Céljait (Sustainable Development Goals, SDGs), sem pedig a Párizsi Egyezmény célkitűzéseit – így félő, hogy a ma gyermekei olyan bolygót örökölnek, mely súlyosan sérült, és amelyen a népesség nagy része egyre inkább a rossz táplálkozástól és megelőzhető betegségektől szenved. A táplálkozás az egyedüli legerősebb eszköz az emberi egészség és a környezeti fenntarthatóság optimalizálására a Földön.
Kulcsszavak
fenntartható táplálkozási rendszerek; ökoszisztéma; biztonságos működési tér; Föld egészsége étrend tányérja [sustainable food systems; ecosystem; safe operating space; planetary healthy-diet plate]
Teljes szöveg:
Teljes szövegFelhasznált szakirodalom
Willett W, Rockström J, Loken B, et al. Food in the Anthropocene: the EAT – Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems. Lancet. 2019 Feb 2;393(10170):447-492. doi: 10.1016/S0140-6736(18)31788-4
DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i4.465
Refbacks
- There are currently no refbacks.
ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)