Cikkismertetés: Étrendi kockázatok egészséghatása 195 országban, 1990-2017 [Article review: Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017]

Erdei Gergő

Összefoglaló


Ugyan a helytelen étrend fontos megelőzhető kockázati tényező a nem fertőző betegségek (non-communicable diseases) esetében, az elégtelen tápanyag-bevitel nem fertőző betegségekre gyakorolt hatását eddig még nem értékelték áttekintő tanulmányban. Jelen cikk célja a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek és legfőbb tápanyagok fogyasztásának értékelése 195 országban, valamint felmérni, hogy ezek elégtelen bevitele milyen hatással van a nem fertőző betegségek halálozási gyakoriságának mutatóira.

Kulcsszavak


étrend; kockázati tényezők; halálozás; megbetegedés; krónikus, nem fertőző megbetegedések; diet; risk factors; mortality; morbidity; non-communicable diseases

Teljes szöveg:

Teljes szöveg


DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i4.495

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)