Serdülők étkezési szokásai az „egészséghit-modell”, illetve az énhatékonyság, az optimizmus és az önkontroll tükrében [Adolescents’ dietary habits in light of the Health Belief Model, self-efficacy, optimism and self-control]

Szabó Katalin, Pikó Bettina

Összefoglaló


Bevezetés: Manapság egészségünk fenntartása és a betegségek megelőzése központi társadalmi célkitűzés. Különböző viselkedési modellek segítségével számos kutatás irányul arra, hogy feltérképezze az egészséges és az egészségtelen életmód szempontjait. Ezek közül kiemelten fontos a táplálkozás, mivel az egészségtelen étkezési szokásokból eredő betegségek és elhízás nemcsak hazánkban, hanem világszerte is súlyos népegészségügyi probléma. A megfelelő táplálkozási szokások kialakítása szempontjából a serdülőkor egy különösen érzékeny időszak a végbemenő testi és lelki változások miatt. Ezért kutatásunk központi eleme középiskolások tudatos ételválasztási preferenciáira ható tényezők felmérése. Célkitűzésünkhöz az Egészséghit modell elemeit vettük alapul, amelyeket kiegészítettünk bizonyos személyiségbeli jellemzőkkel (énhatékonyság, optimizmus, önkontroll), hogy feltárjuk a tudatos étkezéssel való összefüggéseiket.
Módszertan: Vizsgálatunkat szegedi középiskolákban végeztük 440 fő bevonásával. A minta 37%-a fiú volt, életkoruk átlaga 16,0 év, szórása 1,2 év volt. Az adatgyűjtéshez online önkitöltős kérdőívet alkalmaztunk. Statisztikai elemzésünk során korreláció- és regresszióanalízist használtunk.
Eredmények: Adataink a vizsgált serdülők körében az Egészséghit modell elemei, a személyiségbeli tényezők és a tudatos étkezés között számos kapcsolatot állapítottak meg. A regresszióelemzés eredménye szerint a tudatos étkezést pozitív irányba legnagyobb mértékben az egészséges étkezés fontossága, a viselkedésváltozásból következő haszon, az önkontroll, valamint kisebb mértékben az énhatékonyság, míg negatív irányban az észlelt korlátok változója jelezte előre. A fiúknál szignifikáns bejósló erővel rendelkezett a táplálkozással összefüggő betegségekre vonatkozó észlelt hajlam, valamint az énhatékonyság, míg a lányoknál ezek a változók nem szerepeltek prediktorként. Mindkét nemnél az egészséges ételek fogyasztásának fontossága volt a legerősebb tényező.
Következtetések: Eredményeinkből arra következtethetünk, hogy az Egészséghit modell, kibővítve egyéb releváns pszichológiai változókkal, felhasználható elméleti háttérként serdülők étkezési szokásainak megismerésére.

Kulcsszavak


serdülők; „egészséghit-modell”; étkezési szokások; pszichológiai változók [adolescents; Health Belief Model; eating habits; psychological variables]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg

Felhasznált szakirodalom


(1) Ross A, Caballero B, Cousins R, et al. Modern nutrition in health and disease. Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia, 2014.

(2) Nishtar S, Gluckman P, Armstrong T. Ending childhood obesity: a time for action. Lancet 2016;387(10021):825-7. doi:10.1016/S0140-6736(16)00140-9

(3) Kelsey M, Zaepfel A, Bjornstad P, et al. Age-related consequences of childhood obesity. Gerontology 2014;60(3):222-8. doi: 10.1159/000356023

(4) McCrindle B. Cardiovascular consequences of childhood obesity. Can J Cardiol 2015;31(2):124-30. doi: 10.1016/j.cjca.2014.08.017

(5) Needlman R. Food marketing to children and youth: threat or opportunity? J Dev Behav Pediatr 2009;30(2):183. doi: 10.1097/01.DBP.0000349916.04784.91

(6) Ali MM, Amialchuk A, Heiland FW. Weight-related behavior among adolescents: The role of peer effects. PLoS ONE 2011;6(6):e21179. doi: 10.1371/journal.pone.0021179

(7) Robinson E, Tobias T, Shaw L, et al. Social matching of food intake and the need for social acceptance. Appetite 2011;65(3):747-52. doi: 10.1016/j.appet.2011.03.001

(8) Loth K, MacLehose R, Bucchianeri M, et al. Predictors of dieting and disordered eating behaviors from adolescence to young adulthood. J Adolesc Health 2014;55(5):705-12. doi: 10.1016/j.jadohealth.2014.04.016

(9) Amine EK, Baba NH, Belhadj M, et al. (2003). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. World Health Organization - Technical Report Series. doi: 10.1016/S0031-3025(16)36541-2

(10) Corkins MR, Daniels SR, de Ferranti SD, et al. (2016). Nutrition in Children and Adolescents. Med Clin North Am 2016;100(6):1217-35. doi: 10.1016/j.mcna.2016.06.005

(11) Nishtar S, Gluckman P, Armstrong T. Ending childhood obesity: A time for action. Lancet 2016; 378(10021):825-7. doi: 10.1016/S0140-6736(16)00140-9

(12) Simmonds M, Llewellyn A, Owen CG, et al. Predicting adult obesity from childhood obesity: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev 2015;17(2):95–107. doi: 10.1111/obr.12334

(13) Verhagen H, van Loveren H. Status of nutrition and health claims in Europe by mid 2015. Trends Food Sci Technol 2016;56(1):39–45. doi: 10.1016/j.tifs.2016.07.005

(14) Rosenstock I. The Health Belief Model and preventive health behavior. Health Educ Monogr 1974;2(4):354-86. doi: 10.1177/109019817400200405

(15) King K, Vidourek R, English L, et al. Vigorous physical activity among college students: using the health belief model to assess involvement and social support. Arch Exerc Health Dis 2014;4(2):267-79. doi: 10.5628/aehd.v4i2.153

(16) McArthur LH, Riggs A, Uribe F, et al. Health Belief Model offers opportunities for designing weight management interventions for college students. J Nutr Educ Behav 2018;50:485-93. doi: 10.1016/j.jneb.2017.09.010

(17) Sharifirad G, Charkazi A, Moodi M, et al. Factors affecting cigarette smoking based on health-belief model structures in pre-university students in Isfahan, Iran. J Educ Health Promot 2014;3(1):23. doi: 10.4103/2277-9531.127614

(18) Deshpande S, Basil M, Basil D. Factors influencing healthy eating habits among college students: an application of the Health Belief Model. Health Mark Q 2009;26(2):145-64. doi: 10.1080/07359680802619834

(19) Bandura A. Self-efficacy: The exercise of control. W.H. Freeman, New York, 2012.

(20) Rosenstock I, Strecher V, Becker M. Social Learning Theory and the Health Belief Model. Health Educ Q 1988;15(2):175-83.

(21) Wang E, Li Y. The effect of stress and visible health problems on the intent to continue health food consumption. Br Food J 2015;117(1):302-17. doi: 10.1108/BFJ-09-2013-0275

(22) Chew F, Palmer S, Kim S. Testing the influence of the Health Belief Model and a television program on nutrition behavior. Health Commun 1998;10(3):227-45. doi: 10.1207/s15327027hc1003_3

(23) Schafer R, Schafer E, Bultena G, et al. Food safety: An application of the health belief model. J Nutr Educ 1993;25(1):17-24. doi: 10.1016/S0022-3182(12)80183-X

(24) Von Ah D, Ebert S, Ngamvitroj A, et al. Predictors of health behaviours in college students. J Adv Nurs 2004;48(5):463-74. doi: 10.1111/j.1365-2648.2004.03229.x

(25) Park D. Utilizing the Health Belief Model to predicting female middle school students' behavioral intention of weight reduction by weight status. Nutr Res Pract 2011;5(4):337-48. doi: 10.4162/nrp.2011.5.4.337

(26) Jones C, Smith H, Frew A, et al. Explaining adherence to self-care behaviours amongst adolescents with food allergy: A comparison of the health belief model and the common sense self-regulation model. Br J Health Psychol 2013;19(1):65-82. doi: 10.1111/bjhp.12033

(27) Verstuyf J, Vansteenkiste M, Soetens B, et al. Motivational dynamics underlying eating regulation in young and adult female dieters: Relationships with healthy eating behaviours and disordered eating symptoms. Psychol Health 2016;31(6):711-29. doi: 10.1080/08870446.2016.1143942

(28) Leblanc V, Bégin C, Corneau L, et al. Gender differences in dietary intakes: What is the contribution of motivational variables? J Hum Nutr Diet 2015;28(1):37-46. doi: 10.1111/jhn.12213

(29) Renner B, Schwarzer R. The motivation to eat a healthy diet: How intenders and nonintenders differ in terms of risk perception, outcome expectancies, self-efficacy, and nutrition behavior. Pol Psychol Bull 2005; 36(1): 7¬15.

(30) Burg J, Lechner L, de Vries H. Psychosocial determinants of fruit and vegetable consumption. Appetite 1995; 25(3): 285–96. doi: 10.1006/appe.1995.0062

(31) Parcel GS, Edmundson E, Perry CL, et al. Measurement of self-efficacy for diet-related behaviors among elementary school children. J Sch Health 1995;65(1):23–7.

(32) Tangney JP, Baumeister RF, Boone AL. High self-control predicts good adjustment, less pathology, better grades, and interpersonal success. J Pers 2004;72(2):271-324.

(33) Baumeister RF, Bratslavsky E, Muraven M, et al. Ego depletion: Is the active self a limited resource? J Pers Soc Psychol 1998;74(5):1252-65. doi: 10.1037/0022-3514.74.5.1252

(34) de Ridder DTD, Lensvelt-Mulders G, Finkenauer C,et al. Taking stock of self-control: A meta-analysis of how trait self-control relates to a wide range of behaviors. Pers Soc Psychol Rev 2012;16(1):76–99. doi: 10.1177/1088868311418749

(35) Verplanken B, Herabadi AG, Perry JA, et al. Consumer style and health: The role of impulsive buying in unhealthy eating. Psychol Health 2005;20(4):429–41. doi: 10.1080/08870440412331337084

(36) Wills TA, Isasi CR, Mendoza D, et al. Self-control constructs related to measures of dietary intake and physical activity in adolescents. J Adolesc Health 2007;41(6):551–8. doi: 10.1016/j.jadohealth.2007.06.013

(37) Adriaanse MA, Kroese FM, Gillebaart M, et al. Effortless inhibition: Habit mediates the relation between self-control and unhealthy snack consumption. Front Psychol 2014;5(444):10–5. doi: 10.3389/fpsyg.2014.00444

(38) Junger M, van Kampen M. Cognitive ability and self-control in relation to dietary habits, physical activity and bodyweight in adolescents. Int J Behav Nutr Phys Act 2010;7(22). doi: 10.1186/1479-5868-7-22

(39) McCarthy MB, Collins, AM, Flaherty SJ, et al. Healthy eating habit: A role for goals, identity, and self-control? Psychol Market 2017;34(8), 772–85. doi: 10.1002/mar.21021

(40) Serlachius A, Pulkki-Råback L, Juonala M, et al. Does high optimism protect against the inter-generational transmission of high BMI? The Cardiovascular Risk in Young Finns Study. J Psychosom Res 2017;100: 61–4. doi: 10.1016/j.jpsychores.2017.07.006

(41) Kelloniemi H, Ek E, Laitinen J. Optimism, dietary habits, body mass index, and smoking among young Finnish adults. Appetite 2005;45(2):169-76. doi: 10.1016/j.appet.2005.05.001

(42) Renner B, Schwarzer R. Social-cognitive factors in health behavior change. In: Suls J, Wallston KA. (eds.) Social psychological foundations of health and illness. Blackwell Publishing, 2003; pp. 169–96.

(43) Kopp MS, Schwarzer R, Jerusalem M. Hungarian questionnaire in psychometric scales for cross cultural self-efficacy research. Zentrale Universitäts Druckerei der FU Berlin, 1993.

(44) Scheier MF, Carver CS. Optimism, coping, and health: Assessment and implications of generalized outcome expectancies. Health Psychol 1985;4:219–47.

(45) Bérdi M, Köteles F. Az optimizmus mérése: Az életszemlélet teszt átdolgozott változatának (LOT-R) pszichometriai jellemzői hazai mintán. Mentálhig Pszichoszom 2010;65(2):273–94. doi: 10.1556/MPSzle.65.2010.2.7

(46) Tangney JP, Baumeister RF, Boone AL. High self-control predicts good adjustment, less pathology, better grades, and interpersonal success. J Pers. 2004;72(2):271–324.

(47) Shojaei, S, Farhadloo R, Aein A, Vahedian M. Effects of the Health Belief Model (HBM)-Based Educational Program on the nutritional knowledge and behaviors of CABG patients. J Tehran Heart Cent 2016; 11(4): 181–6.

(48) Pikó B, Gibbons FX. Behavioral and psychosocial influences of risk perception among Hungarian adolescents. International Journal of Public Health 2008;53:131 –8.




DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i5.497

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)