Nyíregyháza felnőtt lakosságának táplálkozási szokásai, tápláltsági állapota [Eating habits and nutritional status of the adult population in Nyíregyháza]

Sárváry Attila, Szelesné Dr. Árokszállási Andrea, Gyulai Anikó, Jávorné Dr. Erdei Renáta

Összefoglaló


Bevezetés: A magyar lakosság egészségi állapota továbbra is kedvezőtlenebb az Európai Unió (EU) és az OECD országok átlagához képest. Az egészségtelen táplálkozás szoros összefüggést mutat a szív- és érrendszeri betegségekkel, a rosszindulatú daganatos betegségekkel, a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással. A kutatásunk célja, hogy felmérjük Nyíregyháza felnőtt lakosságának táplálkozási szokásait és a tápláltsági állapotát.
Módszertan: A keresztmetszeti vizsgálatban az Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) 2009-es táplálkozással, tápláltsági állapottal kapcsolatos kérdéseit használtuk. A tápláltsági állapotot az önbevalláson alapuló testtömeg és a testmagasság adataiból számított testtömegindexel (TTI) jellemeztük, a TTI-t a WHO által meghatározott kategóriáknak megfelelően osztályoztuk. A statisztikai elemzést az SPSS (Version 22.0) programcsomag segítségével végeztük el, az összefüggés elemzéshez a Fisher-egzakt tesztet használtuk.
Eredmények: Nyíregyháza felnőtt lakosságának, több, mint fele naponta fogyaszt zöldséget és/vagy gyümölcsöt, ami alacsonyabb az országos átlagnál. A nők körében a gyümölcsfogyasztás szignifikánsan magasabb volt a férfiakéhoz képest (p=0,008). Teljes kiőrlésű pékáru naponta történő fogyasztása a lakosság 40%-át, a heti rendszerességű halfogyasztás az egyharmadát (33,5%) jellemezte, a férfiak halfogyasztása szignifikánsan magasabb volt a nőkéhez képest (p=0,003). A nyíregyházi férfiak 70%-a, a nők fele túlsúlyos vagy elhízott. Az életkor növekedésével növekszik a túlsúlyosak, elhízottak aránya mindkét nemben. A legnagyobb az elhízottak aránya a 35-64 éves férfiak körében (41,5%), míg a nők körében ez az arány a 65 éves és idősebb korcsoportban a legmagasabb (34%).
Következtetések: Nyíregyháza lakossága friss zöldség- és gyümölcsfogyasztása alacsonyabb az országos átlagnál, viszont a teljes kiőrlésű pékáru és halfogyasztás igen kedvező. A túlsúly és elhízás aránya a férfiak körében magasabb az országos átlagnál, különösen a 35-64 éves korcsoportban. A felnőtt lakosság körében célzott prevenciós programokat kell szervezni a túlsúly és elhízás megelőzésére, a fizikai aktivitás és az egészséges táplálkozás propagálása, különösen a középkorú férfiak számára.

Kulcsszavak


táplálkozás, tápláltsági állapot, testtömegindex, elhízás [eating habits, nutritional status, body mass index, obesity]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg

Felhasznált szakirodalom


World Health Organization: Fact sheets – Healthy diet. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet (Elérve: 2019. 08. 23.)

World Health Organization: European Health Report 2018 More than numbers – evidence for all. WHO, 2018. http://www.euro.who.int/en/data-and-evidence/european-health-report/european-health-report-2018/european-health-report-2018.-more-than-numbers-evidence-for-all-2018 Elérve: 2019. 09. 09.)

World Health Organization: Fact sheets – Obesity and overweight. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight (Elérve: 2019. 08. 23.)

World Health Organization: Global report on diabetes. WHO, 2016. https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/204871/9789241565257_eng.pdf;jsessionid=834F5D539EE8357A34BE1E180DC66108?sequence=1 (Elérve: 2019. 08. 23.)

OECD/EU: Health at a Glance: Europe 2018: State of Health in the EU Cycle, OECD Publishing, Paris, 2018. https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-at-a-glance-europe-2018_health_glance_eur-2018-en (Elérve: 2019. 08. 23.)

Központi Statisztikai Hivatal (KSH): Európai lakossági egészségfelmérés – Magyarország, 2009. Összefoglaló eredmények. KSH, Budapest, 2011.

Központi Statisztikai Hivatal (KSH): A 2014-ben végrehajtott Európai lakossági egészségfelmérés eredményei. Összefoglaló adatok. KSH, Budapest, 2018.

Martos É, Kovács VA, Bakacs M et al. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat

– OTÁP2009. I. A magyar lakosság tápláltsági állapota. Orv Het. 2012;153(26): 1023-30. DOI: 10.1556/OH.2012.29375

Erdei G, Kovács VA, Bakacs M, et al. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat 2014. I. A magyar felnőtt lakosság tápláltsági állapota. Orv Hetil. 2017;158(14):533–540. DOI: 10.1556/650.2017.30700

Sarkadi Nagy, E., Bakacs, M., Illés, É., et al. Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat – OTÁP2014. II. A magyar lakosság energia- és makrotápanyag-bevitele. Orv Hetil., 2017, 158(15):587–597. DOI: 10.1556/650.2017.30718

Danilás I. Nyíregyháza város női lakosságának és várandósainak összehasonlító egészségmagatartás vizsgálata, különös tekintettel a táplálkozásra. Diáktudomány, 19-34. Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar, 2019.

http://foh.unideb.hu/sites/default/files/upload_documents/diaktudomany_kotet.pdf (Elérve: 2019. 09. 05.)

World Health Organization: Eurpean Food and Nutrition Action Plan 2015-2020. WHO, 2014. http://www.euro.who.int/__data/assets/pdf_file/0003/294474/European-Food-Nutrition-Action-Plan-20152020-en.pdf?ua=1 (Elérve: 2019. 09. 05.)

Mozdulj Nyíregyháza! https://hu-hu.facebook.com/mozduljnyiregyhaza/ (Elérve: 2019. 09. 05.)

Szenior-mozgásprogram. https://amozgaskonnyedsege.hu/2018/06/26/a-nyiregyhazi-tagszervezet-szeniorprogramjai/ (Elérve: 2019. 09. 05.)




DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v60i5.515

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)