Cikkismertetés: Hogyan befolyásolta egy rendelet a boltok élelmiszerkínálatát, a vásárlási szokásokat és az otthoni készletet Minneapolis-ban? [Article review: How did a basic food ordinance affect the grocery store supply, the customers' buying habits, and the food quality of home-grown foods?]

Dr. Devosa Iván

Összefoglaló


Az alacsonyabb jövedelmű és etnikailag sokszínű közösségek az USA-ban csak korlátozott hozzáféréssel bírnak az egészséges élelmiszerekhez, ugyanis a lakóhelyeik jellemzően kevés szupermarkettel és sok kisbolttal bírnak, amelyek általában minimális mennyiségben rendelkeznek egészséges élelmiszerekkel. A jobb élelmiszer-hozzáférés érdekében 2015-ben megalkotott a Minneapolis-i Staple Foods rendelet volt az első olyan szakpolitika, amely előírja az élelmiszer-áruházak számára, az egészséges élelmiszerek/italok arányát és mennyiségét: beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonákat is. A tanulmány szerzői megvizsgálták, hogy: a boltok megfeleltek-e a szabályozásnak, az áruházakban kínált termékek általában egészségesebbek lettek-e a kutatás időszak alatt, az egészséges élelmiszer vásárlások száma növekedett-e, emellett a kisbolti vásárlók az otthon tárolt élelmiszerei egészségesebbek lettek-e?

Kulcsszavak


élelmiszer-hozzáférés; táplálkozás; élelmiszer-politika [food access; nutrition; food policy]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg


DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v61i2.595

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)