Cikkismertetés: Vajon a kockázati tényezők vagy inkább az általuk kifejtett hatás fontosabb? [Article review: Impact assessment instead of risks one?]

Vitrai József

Összefoglaló


A túlsúlyosak rövidebb ideig élnek, (vagy nem). Az áfonya és eperfogyasztás csökkenti szívroham kockázatát (vagy nem). A mérsékelt alkoholfogyasztás hasznos keringési betegségek ellen (vagy nem). A zöldtea fogyasztása megelőzi a gyomorrákot (vagy nem). És így tovább, és így tovább. A különböző betegségeket okozó vagy megelőző étrendek, életmódok, környezeti tényezők száma hatalmas, és gyakran ellentmondásos. A vaj ártalmas?  Vagy hasznos? Ajánljunk multivitamin-használatot olyan országokban, ahol mikroelem-hiány ritkán fordul elő? Ha nem vagy várandós és egészséged rendben, akkor valószínűleg nem, de esetleg D vitamint? A só ártalmas? Az elérhető bizonyítékok nem segítenek eligazodni.


Kulcsszavak


kockázat; okság; hatásvizsgálat; epidemiológia [risks; causality; impact assessment; epidemiology]

Teljes szöveg:

Teljes szöveg

Felhasznált szakirodalom


Lewis CE, McTigue KM, Burke LE, Poirier P, Eckel RH, Howard BV, et al. Mortality, health outcomes, and body mass index in the overweight range: a science advisory from the American Heart Association. Circulation 2009;119(25):3263e71.

Flegal KM, Kalantar-Zadeh K. Overweight, mortality and survival. Obesity 2013;21(9):1744e5.

Berrington de Gonzalez A, Hartge P, Cerhan JR, Flint AJ, Hannan L, MacInnis RJ, et al. Body-mass index and mortality among 1.46 million white adults. N Engl J Med 2010;363(23):2211e9.

Cassidy A, Mukamal KJ, Liu L, Franz M, Eliassen AH, Rimm EB. High anthocyanin intake is associated with a reduced risk of myocardial infarction in young and middle-aged women. Circulation 2013;127(2):188e96.

Sesso HD, Gaziano JM, Jenkins DJ, Buring JE. Strawberry intake, lipids, Creactive protein, and the risk of cardiovascular disease in women. J Am Coll Nutr 2007;26(4):303e10.

Stampfer MJ, Colditz GA, Willett WC, Speizer FE, Hennekens CH. A prospective study of moderate alcohol consumption and the risk of coronary disease and stroke in women. N Engl J Med 1988;319(5):267e73.

Keyes KM, Miech R. Commentary on Dawson et al. (2013): drink to your health? Maybe not. Addiction 2013;108(4):723e4.

Yu GP, Hsieh CC, Wang LY, Yu SZ, Li XL, Jin TH. Green-tea consumption and risk of stomach cancer: a population-based case-control study in Shanghai, China. Cancer Causes Control 1995;6(6):532e8.

Hamajima N, Tajima K, Tominaga S, Matsuura A, Kuwabara M, Okuma K. Tea polyphenol intake and changes in serum pepsinogen levels. Jpn J Cancer Res 1999;90(2):136e43.

Kromhout D, Geleijnse JM, Menotti A, Jacobs Jr DR. The confusion about dietary fatty acids recommendations for CHD prevention. Br J Nutr 2011;106(5):627e32.

Chowdhury R, Warnakula S, Kunutsor S, Crowe F, Ward HA, Johnson L, et al. Association of dietary, circulating, and supplement fatty acids with coronary risk: a systematic review and meta-analysis. Ann Intern Med 2014;160(6):398e406.

Holmberg S, Thelin A. High dairy fat intake related to less central obesity: a male cohort study with 12 years’ follow-up. Scand J Prim Health Care 2013;31(2):89e94.

Guallar E, Stranges S, Mulrow C, Appel LJ, Miller 3rd ER. Enough is enough: stop wasting money on vitamin and mineral supplements. Ann Intern Med 2013;159(12):850e1.

Bayer R, Johns DM, Galea S. Salt and public health: contested science and the challenge of evidence-based decision making. Health Aff 2012;31(12):2738e46.

Johns DM, Bayer R, Galea S. Controversial salt report peppered with uncertainty. Science 2013;341(6150):1063e4.

MMWR. Ten great public health achievementsdUnited States, 2001-2010. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2011;60(19):619e23.




DOI: http://dx.doi.org/10.24365/ef.v61i4.639

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)