„Egészség-konyha” – Munkahelyi egészségfejlesztési programelem a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetben ["Healthy kitchen" – Workplace health promotion programme element in the National Institute for Health Development]

Fekete Krisztina

Összefoglaló


A munkahelyi egészségfejlesztés egy olyan folyamatos, tervezett tevékenység, amelynek során egészségesebbé alakulnak a munka- és életkörülmények, illetve a munkavállalók megtanulják, hogyan vegyenek részt saját egészségük fejlesztésében, szemléletük formálódik. Elsődleges cél a munkavállalók fizikai, szellemi és szociális közérzetének javítása-fejlesztése, az elkerülhető megbetegedések és balesetek megelőzése munkahelyi egészségfejlesztési programok formájában, a döntéshozók és a munkavállalók aktív részvételére alapozva. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetben 2016 őszén több, egymásra épülő egészségfejlesztési programelem valósult meg, illetve valósul meg a mai napig. Ennek egyike, az intézetben dolgozó dietetikus által vezetett „Egészség-konyha”. Ez a program az egészséges táplálkozás ismereteinek átadására fókuszál, ötvözve a rövid hiteles szakmai tájékoztatást az ételkészítési bemutatóval és kóstoltatással, a kollégák aktív bevonása mellett.

Workplace health promotion is a continuous and planned activity which makes working and living conditions healthier and enables employees to take part in the promotion of their own health. The primary aim is to improve and develop the physical, mental and social well-being of employees, to prevent avoidable diseases and mortality through workplace health promotion programmes, based on the active participation of decision makers and employees. In autumn 2016, several successive health promotion programme elements have been implemented, and are still under implementation at the moment, including “Healthy kitchen” led by a dietician of the Institute. This programme focuses on knowledge transfer about healthy diet, by providing brief and credible professional information, and at the same time, presenting how to prepare meals, actively involving participants into the preparations and tasting.

Kulcsszavak


munkahelyi egészségfejlesztés; egészséges táplálkozás; egészség-konyha; gyakorlati bemutató; kóstolás; workplace health promotion; healthy diet; healthy kitchen; practical presentation; tasting

Teljes szöveg:

Teljes szöveg

Felhasznált szakirodalom


Egészségjelenetés2015 (szerk: Vitrai J., Varsányi P.) Információk a hazai egészségveszteségek csökkentéséhez. Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet. 2015.

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OHSA), Munkahelyi egészségfejlesztés munkáltatók számára http://osha.europa.eu/hu/publications/factsheets/hu_93.pdf (Elérve: 2016.10.22.)

Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség (EU-OHSA), Munkahelyi egészségfejlesztés munkaválla-lók számára http://osha.europa.eu/hu/publications/factsheets/94 (Elérve: 2016.10.22.)

http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/ (Elérve: 2016.10.22.)

https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014/ (Elérve: 2016.10.22.)

http://www.ogyei.gov.hu/dynamic/otap_testsulyxjavit.pdf (Elérve: 2016.10.22.)

http://www.wcrf.org/int/policy/nourishing-framework (Elérve: 2016.11.11.)

Egészségmagatartásra ható beavatkozások gyűjteménye – TÁMOP-6.2.5-B-13/1-2014-0001 Szervezeti hatékonyság fej-lesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása

http://www.egeszseg.hu/szakmai_oldalak/oldal/szakmai-anyagok/szakmai-anyagok-egeszsegkommunikacios-felmeres/ (Elérve: 2016.10.22.)

Fekete K.: A COM-B-modell és az erre épülő 2015. évi Egészségkommunikációs Felmérés (EKF) érdekességei, Új Diéta, 2016;4:14-19


Refbacks

  • There are currently no refbacks.


ISSN 2498-6666 (online kiadás) ISSN 1786-2434 (nyomtatott kiadás)